ჩაის ხის ზეთი არის სპეციალური ტიპის ეთერზეთი, რომელიც მიიღება ჩაის ხის ფოთლების წყლით გამოხდით. ჩაის ხე ან მელალეუკა, როგორც მას ასევე უწოდებენ, ტროპიკებში იზრდება და გარეგნულად ევკალიპტს წააგავს. ამ ბუჩქის ფოთლების პირველი სასწაულებრივი თვისებები აღმოაჩინეს ავსტრალიელმა აბორიგენებმა. მათ იყენებდნენ სკორბუტის, კვებითი მოწამვლისა და კანის გამონაყარის სამკურნალოდ. გველის ნაკბენისა და ტროპიკული ინფექციების დროს ადგილობრივებმა ჩაის ხის ფოთლებისგან მიღებული წვენის დახმარებას მიმართეს. მისი ეფექტი იმდენად ძლიერი იყო, რომ ზოგჯერ ყველაზე უიმედო პაციენტებიც კი ახერხებდნენ გამოჯანმრთელებას.
ევროპაში ჩაის ხის სასარგებლო თვისებები ჯეიმს კუკის წყალობით გახდა ცნობილი. ექსპედიციასთან ერთად იგი მე-18 საუკუნეში ეწვია ავსტრალიას, სადაც ნახა, თუ როგორ ებრძვიან ადგილობრივი აბორიგენები დაავადებებსა და ინფექციებს ბუნებრივი საშუალებების გამოყენებით. ამის შემდეგ მცენარეს მისი ნამდვილი სახელი მიენიჭა, რადგან მისი ფოთლების ნახარშს ძლიერი ჩაის გემო ჰქონდა. იმისდა მიუხედავად, რომ მე-18 საუკუნეში ჩაის ხის პროდუქტების სასარგებლო თვისებების აღმოჩენამ დიდი შთაბეჭდილება არ მოახდინა, გარკვეული პერიოდის შემდეგ ადამიანებმა შეძლეს მისი ღირებულების დაფასება.
ჩაის ხის ზეთი მეცნიერებმა შეისწავლეს არომათერაპიის გამოჩენის შემდეგ. კვლევებმა აჩვენა, რომ მას აქვს თერაპიული ეფექტის ფართო სპექტრი, შეუძლია დადებითად იმოქმედოს ადამიანის ორგანიზმზე და თავისი თვისებებით არ ჩამოუვარდება ბევრ ძლიერ ანტიბიოტიკს. [12]
მხოლოდ მე-20 საუკუნის დასაწყისში ჩატარდა ექსპერიმენტები, რომლებიც ადასტურებდნენ, რომ ჩაის ხის ზეთი ეფექტური ანტისეპტიკურია. ის არატოქსიკურია და არ გამაღიზიანებელია. მისი დახმარებით შესაძლებელი გახდა ჭრილობების შეხორცება, ჭრილობების გაცილებით სწრაფად შეხორცება, დაავადებებთან გამკლავება, რომლებიც გავლენას ახდენენ შარდსასქესო სისტემაზე, ნაზოფარინქსსა და სწორ ნაწლავზე. მას იყენებდნენ სოკოვანი ინფექციების წინააღმდეგ საბრძოლველად.
თუმცა, მისი ყველა ქონება სრულად იქნა შესწავლილი მხოლოდ მეორე მსოფლიო ომის დროს. ჯარისკაცების პირველადი დახმარების ერთჯერადი ნაკრები ყოველთვის შეიცავდა ჩაის ხის ზეთს. მასთან მკურნალობამ ჭრილობების შეხორცების საშუალება მისცა ბევრად უფრო სწრაფად, ვიდრე ტრადიციული ერთჯერადი წამლების გამოყენება. მას შემდეგ, რაც გაირკვა, რომ სისხლმა გააძლიერა ჩაის ხის ზეთის სამკურნალო თვისებები. მისმა მოქმედებამ ხელი შეუწყო დაზიანებული ჭრილობების შეხორცებას მოკლე დროში. ერთჯერადი ზეთის სახელწოდება, რომელსაც ავსტრალიაში იყენებენ, შემთხვევით არ ითარგმნება როგორც „სასწრაფო დახმარება“.
მცენარის ფოთლების დამუშავებისას მნიშვნელოვანია მათი სამკურნალო თვისებების შენარჩუნება. ამასთან დაკავშირებით, ჩაის ხის ეთერზეთის წარმოების ძირითად მეთოდად არჩეულია მეთოდი, რომელიც გულისხმობს ორთქლის დისტილაციას. ექსპერიმენტებმა აჩვენა, რომ ის ყველაზე ეფექტური და ნაზია.
ჩაის ხის დაქუცმაცებულ ფოთლებს ორთქლზე ადუღებენ. მთელი პროცესი მიმდინარეობს მაღალი წნევის ქვეშ. ამავდროულად, წყლის ორთქლთან ერთად ეთერზეთსაც იჭერენ. როდესაც ორთქლი გაცივდება, შესაძლებელია მისი გამოყოფა და გაფილტვრა. ამ გზით მოპოვებული ჩაის ხის ზეთი იფუთება ცალკე ჭურჭელში და გადის გაყიდვაში.
დისტილაციის ხანგრძლივობა გავლენას ახდენს მიღებული ზეთის ხარისხზე. აქროლადი ნივთიერებების შენახვა შესაძლებელია, რაც უფრო მეტხანს მუშავდება ფოთლები წყლის ორთქლით. თუმცა, ასეთი ხანგრძლივობა იწვევს მნიშვნელოვან ხარჯებს, რაც იმას ნიშნავს, რომ მიღებული ზეთი უნდა გაიყიდოს მაღალ ფასად. ამ მიზეზით, საცალო მაღაზიები ყველაზე ხშირად გვთავაზობენ ჩაის ხის ზეთს, რომელიც მიიღეს დაჩქარებული მეთოდის გამოყენებით. მიუხედავად იმისა, რომ პროდუქტი ასევე მაღალი ხარისხისაა. იაფი და ჯანსაღი ჩაის ხის ზეთი დღეს ფართოდ გამოიყენება ადამიანის საქმიანობის სხვადასხვა სფეროში.
ჩაის ხის ფოთლებსა და მათგან მიღებულ ზეთს მჟავე და გამამხნევებელი სუნი აქვს. მას აქვს მწარე და პიკანტური ნოტები. ზეთის ჩასუნთქვისას ჯერ ახლად მოჭრილი ტყის მსუბუქ არომატს გრძნობთ. ამის შემდეგ უკვე შესამჩნევია მკვეთრი და მწარე ნოტები. მიუხედავად იმისა, რომ სუნი დაფუძნებულია ხილის არომატზე. ერთი შეხედვით, ეს კომბინაცია შეიძლება გარკვეულწილად უცნაური ჩანდეს. ამ უჩვეულო და იდუმალი სუნის გამო, ჩაის ხის ზეთი გამოიყენება არომათერაპიისთვის. გარდა ამისა, ის არის მრავალი პარფიუმერული ნაზავის ნაწილი. ჩაის ხის არომატს წარმატებით ავსებს ცხარე სუნები.
სტრესისა და დეპრესიისგან. ჩაის ხის გამოყენება არომათერაპიაში საშუალებას გაძლევთ განთავისუფლდეთ შიშებისგან, დეპრესიისგან და აკვიატებისგან. სესიების შემდეგ პაციენტები თავს გაცილებით მშვიდად გრძნობენ. ასეთი არომათერაპია აუცილებელია მათთვის, ვისაც სურს გაზარდოს ეფექტურობა და დაძლიოს სტრესი. ჩაის ხის ზეთი დაგეხმარებათ აზროვნების პროცესების გააქტიურებაში, მეხსიერების გაძლიერებაში და რეალობის აღქმის გაუმჯობესებაში.
ზეთს აქვს უნიკალური ანტიბაქტერიული, ანტივირუსული და სოკოს საწინააღმდეგო თვისებები. ყველა ეს თვისება მას ერთ-ერთ ყველაზე ეფექტურ ბუნებრივ ანტიბიოტიკად იმუნოსტიმულატორად აქცევს. ეს ინსტრუმენტი შეიძლება იყოს ხელოვნურად მიღებული წამლების ღირსეული ალტერნატივა. ჩაის ხის ზეთი ეხმარება სხვადასხვა ინფექციების დროს და ასევე აჩქარებს გამოჯანმრთელების პროცესს ავადმყოფობის შემდეგ. ბავშვებში გაციება და გრიპი უფრო სწრაფად გაქრება, თუ არომათერაპიისთვის გამოიყენება.
ჩაის ხის ზეთი შეიცავს უამრავ ნაერთს, მათ შორის ტერპინენ-4-ოლს, რომელიც დადასტურებულია, რომ კლავს გარკვეული ტიპის ბაქტერიებს, ვირუსებს და სოკოებს.
ანთების საწინააღმდეგო და აღმდგენი ეფექტი. კვლევებმა აჩვენა, რომ ჩაის ხის ზეთი ხელს უწყობს ანთების შემცირებას და იწვევს სისხლის თეთრი უჯრედების აქტივობას, რომლებიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ შეხორცების პროცესში.
Terpinen-4-ol ასევე ზრდის სისხლის თეთრი უჯრედების აქტივობას, რომლებიც ხელს უწყობენ ორგანიზმში მიკრობებისა და სხვა უცხო დამპყრობლების წინააღმდეგ ბრძოლას.
ეს ჩაის ხის ზეთი აქცევს ჩაის ხის ზეთს ძვირფას ბუნებრივ საშუალებად კანის ბაქტერიული და სოკოვანი დაავადებების სამკურნალოდ, ინფექციების თავიდან ასაცილებლად და ჭრილობების შეხორცების ხელშეწყობისთვის.
მცირე კვლევაში, რომელშიც 10 ადამიანი მონაწილეობდა, ჩაის ხის ზეთის დამატება ჩვეულებრივი ჭრილობების მოვლაში აღმოჩნდა, რომ ამცირებს შეხორცების დროს 10-დან 9 მონაწილეს.
სოკოს საწინააღმდეგო ეფექტი. ჩაის ხის ზეთი შეიცავს ნაერთებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ხილსა და ბოსტნეულზე ობის ზრდას. ხილისა და ბოსტნეულის გარეცხვისას წყალში ჩაის ხის ზეთის დამატება დაგეხმარებათ საკვების სიახლის შენარჩუნებაში ობის გარეშე.
ანტიოქსიდანტური აქტივობა. ჟურნალმა Agricultural and Food Chemistry გამოაქვეყნა კვლევა, რომელიც ხაზს უსვამს ჩაის ხის ეთერზეთის ანტიოქსიდანტურ მოქმედებას.
ჰიპოალერგიული. ამ ბუნებრივი საშუალების გამოყენების ფართო სპექტრი განპირობებულია იმით, რომ ის იშვიათად იწვევს კანის გაღიზიანებას, თუნდაც მისი დოზის გადაჭარბება. მოერიდეთ ჩაის ხის ზეთის გამოყენებას მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ თქვენ გაქვთ მისი აუტანლობა.
კოსმეტოლოგიაში. ზეთი ფართოდ გამოიყენება კოსმეტოლოგიაში მისი ანტიბაქტერიული და ანთების საწინააღმდეგო თვისებების გამო. ის ხელს უწყობს გამონაყარის მოცილებას კანის საერთო მდგომარეობის გაუმჯობესებით, ასტიმულირებს თმის ზრდას და ანიჭებს მათ ბზინვარებას. მისი დახმარებით შესაძლებელია მოკლე დროში გაუმკლავდეს შეშუპებას. ის ასევე საშუალებას გაძლევთ გაათანაბროს კანი, აღმოფხვრას დაზიანებები, გასქელება და ეპიდერმისის ზედა ფენაში წარმოქმნილი ნეოპლაზმები. ვისაც მეჭეჭები აწუხებს, ჩაის ხის ზეთიც უნდა გამოიყენოს. ცხიმიანი და პრობლემური კანის მქონე ქალებმა ყოველდღიურ მოვლაში უნდა შეიტანონ ამ ზეთზე დაფუძნებული კოსმეტიკა. მისი რამდენიმე წვეთი შეიძლება დაემატოს ინტიმური ჰიგიენის საშუალებებს მათი ანტიბაქტერიული თვისებების გასაძლიერებლად.
არომათერაპია. ჩაის ხის ზეთი ხშირად გამოიყენება ოთახების სურნელებისთვის. ამრიგად, შესაძლებელია არა მხოლოდ სასიამოვნო მწარე სუნის გავრცელება, არამედ ჰაერის დეზინფექცია. არომათერაპია ჩაის ხის ზეთით ასევე შესანიშნავი პრევენციაა პათოგენური ბაქტერიებისა და ვირუსების წინააღმდეგ.